1. Какво представляват вътрешните хемороиди?

 

Вътрешните хемороиди са вид хемороиди, които се образуват в резултат от подуване на вените в ректума, които се намират вътре в аналния канал. Хемороидите могат да възникнат поради увеличен натиск върху ректалните вени. Ректумът е крайната част на дебелото черво, която завършва с ануса. Тези подути вени могат да образуват малки възли или издатини, които понякога остават незабележими, тъй като обикновено не са болезнени и не могат да бъдат усетени или видени външно.

 

Анатомия на вътрешните хемороиди

 

Вътрешните хемороиди се намират в субмукозния слой на ректума, който е добре снабден с кръвоносни съдове и поддържащи тъкани. Тези кръвоносни съдове формират плекси (плексуси), които нормално подпомагат контролирането на изпражненията. При увеличен натиск или напрежение тези съдове могат да се разширят и възпалят, което води до образуване на хемороиди.

 

Етапи на развитие на вътрешните хемороиди

 

Вътрешните хемороиди преминават през различни етапи на развитие, които определят тежестта на състоянието:

  • Първи етап: Хемороидите са малки и се намират вътре в ректума. Те може да кървят леко, но не изпадат от ануса;
  • Втори етап: Хемороидите могат да изпадат (пролапсират) извън ануса при изхождане, но се прибират сами;
  • Трети етап: Хемороидите изпадат при изхождане или физическо натоварване и трябва да бъдат прибрани обратно ръчно;
  • Четвърти етап: Хемороидите са постоянно извън ануса и не могат да бъдат прибрани обратно. Те могат да бъдат болезнени и да причиняват значителен дискомфорт.

 

Разлики между вътрешни и външни хемороиди

 

Вътрешните хемороиди се различават от външните по своето местоположение и симптоми. Докато вътрешните се намират вътре в ректума и обикновено не причиняват болка, външните хемороиди се намират под кожата около ануса и могат да бъдат болезнени и възпалени. Външните хемороиди са по-лесно видими и осезаеми, докато вътрешните често се диагностицират при рутинен медицински преглед или при наличие на симптоми като кървене.

 

Разлика между вътрешни и външни хемороиди

 

Клинична значимост

 

Вътрешните хемороиди са значими, защото могат да доведат до усложнения, ако не бъдат лекувани навреме. Те могат да причинят хронично кървене, анемия, и в редки случаи, пролапс на ректума. Ето защо е важно да се обърне внимание на ранните симптоми и да се потърси медицинска помощ при необходимост.

 

2. Причини за възникването на вътрешни хемороиди

 

Генетични фактори

Генетичната предразположеност играе важна роля в развитието на вътрешни хемороиди. Някои хора наследяват слабост на венозните стени, което увеличава вероятността за развитие на хемороиди. Тази генетична уязвимост може да бъде усилена от други фактори на начина на живот и здравословното състояние.

 

Неправилно хранене

Диета с ниско съдържание на фибри е основен рисков фактор за вътрешни хемороиди. Недостатъчният прием на фибри води до запек, който на свой ред причинява напрежение по време на изхождане.

 

Дехидратация

Недостатъчният прием на течности също може да доведе до запек и увеличено напрежение при изхождане.

 

Заседнал начин на живот

Липсата на физическа активност е друг важен фактор, който допринася за развитието на вътрешни хемороиди. Заседналият начин на живот води до забавяне на чревната перисталтика и увеличава риска от запек.

 

Бременност и раждане

По време на бременността увеличеното налягане в коремната кухина и растящата матка могат да притискат ректалните вени, което води до развитие на хемороиди. Раждането, особено естественото, също може да предизвика напрежение и увреждане на вените в ректума, което да доведе до хемороиди.

 

Тежко физическо натоварване

Тежките физически натоварвания, включително вдигане на тежести, могат да увеличат налягането върху вените в ректума. Хората, които често се занимават с тежък физически труд или интензивни спортове, са изложени на по-висок риск от развитие на вътрешни хемороиди.

 

Тежко физическо натоварване

 

Хронична кашлица и повръщане

Хроничната кашлица и повръщането създават допълнителен натиск върху коремната и ректалната област. Това увеличено вътрешно налягане може да предизвика или влоши съществуващите хемороиди.

 

Напреднала възраст

С възрастта тъканите, които поддържат вените в ректума и ануса, могат да отслабнат и да се разтегнат. Това естествено износване на тъканите увеличава риска от развитие на хемороиди при възрастни хора.

 

Диета богата на мазнини и преработени храни

Хранителен режим, който е богат на мазнини и преработени храни, може да допринесе за запек и развитието на хемороиди. Тези храни често съдържат малко фибри и могат да затруднят нормалното функциониране на червата.

 

Продължително седене и стоене

Продължителното седене или стоене на едно място увеличава налягането в ректалната област. Особено рисково е седенето на твърди повърхности за дълги периоди от време.

 

Затлъстяване

Наднорменото тегло увеличава налягането върху вените в ректума, което може да доведе до развитие на хемороиди.

 

3. Симптоми на вътрешните хемороиди

 

Безболезнено кървене

Един от най-честите симптоми на вътрешни хемороиди е безболезнено кървене. Това кървене обикновено се забелязва след изхождане и може да се прояви като ярко червени петна върху тоалетната хартия или в тоалетната чиния. Важно е да се отбележи, че кървенето от ректума винаги трябва да бъде оценено от медицински специалист, тъй като може да е признак на други сериозни заболявания.

 

Изпадане на хемороидите (пролапс)

Пролапсът на хемороидите е състояние, при което вътрешните хемороиди излизат извън ануса, особено при изхождане. В началните стадии, хемороидите се прибират сами обратно вътре, но с времето може да се наложи ръчно прибиране. В по-тежки случаи, хемороидите остават извън ануса и могат да причинят значителен дискомфорт и болка.

 

Сърбеж и дразнене

Сърбежът и дразненето в аналната област са често срещани симптоми на вътрешни хемороиди. Те се дължат на изтичане на слуз от ануса, която може да предизвика дразнене на кожата. Този симптом често е съпроводен с усещане за парене и неудобство.

 

Усещане за пълнота или чуждо тяло

Много хора с вътрешни хемороиди изпитват усещане за пълнота или чуждо тяло в ректума. Това може да бъде особено забележимо при изхождане и може да доведе до непрекъснато усещане, че трябва да се изходят, дори когато няма нужда.

 

Секреция на слуз

Секрецията на слуз от ануса е друг симптом на вътрешни хемороиди. Тази слуз може да предизвика дразнене на кожата около ануса и да допринесе за сърбеж и дискомфорт. В някои случаи, секрецията на слуз може да доведе до възпаление и инфекции, ако не се поддържа добра хигиена.

 

Трудности при изхождане

Хората с вътрешни хемороиди често изпитват трудности при изхождане. Това може да включва усещане за непълно изпразване на червата или необходимост от значително напрежение при изхождане. Тези симптоми могат да доведат до по-нататъшно увреждане на хемороидите и влошаване на състоянието.

 

Аноректална болка и дискомфорт

Въпреки че вътрешните хемороиди обикновено не са болезнени, те могат да причинят значителен дискомфорт. Болката може да се появи, ако хемороидите станат тромбирани (кръвоснабдяването им се наруши) или ако има усложнения като инфекции или възпаления. Тази болка може да бъде остра и тежка, което изисква медицинска намеса.

 

Аноректална болка и дискомфорт

 

Промени в изпражненията

Промени в изпражненията, като наличие на кръв или слуз, могат да бъдат симптоми на вътрешни хемороиди. Важно е тези промени да бъдат разгледани от лекар, за да се изключат други възможни причини като възпалителни заболявания на червата или рак на дебелото черво.

 

Липса на външни признаци

Един от характерните признаци на вътрешните хемороиди е липсата на видими външни признаци. Вътрешните хемороиди не могат да се видят или усетят при външен преглед, което прави диагностицирането им по-трудно и изисква специфични медицински изследвания като аноскопия или сигмоидоскопия.

 

4. Диагностика

 

Физически преглед

Диагностиката на вътрешни хемороиди обикновено започва с физически преглед от медицински специалист. Лекарят може да извърши дигитален ректален преглед (DRE), като внимателно въвежда облечен в ръкавица и смазан пръст в ректума, за да усети за всякакви необичайни подувания или образувания. Този преглед може да помогне за установяване на наличието на вътрешни хемороиди и за изключване на други потенциални причини за симптомите, като ректални тумори или полипи.

 

Аноскопия

Аноскопията е специфичен диагностичен метод, използван за визуализиране на вътрешните хемороиди. При тази процедура, лекарят използва аноскоп — малък, твърд тръбичен инструмент с осветление, който се въвежда в ректума. Аноскопията позволява директен оглед на аналния канал и долната част на ректума, като дава възможност за оценка на размера, броя и степента на хемороидите.

 

Проктоскопия

Проктоскопията е друг диагностичен метод, който се използва за по-подробен оглед на ректума и долната част на дебелото черво. Проктоскопът е по-дълъг инструмент от аноскопа и позволява оглед на по-голяма част от ректума. Тази процедура е полезна, когато се подозира наличие на по-големи или по-високо разположени хемороиди, както и за изключване на други патологии.

 

Сигмоидоскопия

Сигмоидоскопията е процедура, която позволява оглед на долната част на дебелото черво, включително ректума и сигмовидното черво. При тази процедура се използва гъвкав сигмоидоскоп, който се въвежда в ректума и позволява на лекаря да види вътрешната част на червата. Сигмоидоскопията е полезна не само за диагностика на хемороиди, но и за откриване на други заболявания като дивертикулоза, възпалителни заболявания на червата и рак на дебелото черво.

 

Колоноскопия

Колоноскопията е най-детайлната диагностична процедура за изследване на дебелото черво и ректума. Тя използва дълъг, гъвкав колоноскоп с камера, която позволява на лекаря да огледа цялото дебело черво. Колоноскопията се препоръчва при пациенти с неясни ректални симптоми, значителни кървения или когато има съмнения за наличие на по-сериозни заболявания. Тази процедура е особено важна за изключване на колоректален рак и други сериозни състояния.

 

Виртуална колоноскопия

Виртуалната колоноскопия, известна още като CT колонография, е неинвазивна образна процедура, която използва компютърна томография (CT) за създаване на детайлни изображения на дебелото черво и ректума. Тази процедура е алтернатива на традиционната колоноскопия и може да бъде използвана при пациенти, които не могат да толерират инвазивните процедури.

 

Лабораторни тестове

В някои случаи, лекарят може да назначи лабораторни тестове за оценка на общото здравословно състояние на пациента и за изключване на други възможни причини за симптомите. Тези тестове могат да включват пълна кръвна картина (ПКК) за откриване на анемия, която може да е резултат от хронично кървене, както и тестове за възпалителни маркери.

 

5. Видове лечение

 

Нехирургично лечение

 

Диетични промени и добавки

Основният подход при нехирургичното лечение на вътрешни хемороиди е промяна в диетата. Увеличаването на приема на фибри чрез консумация на повече плодове, зеленчуци и цели зърна може значително да подобри симптомите. Фибрите омекотяват изпражненията и улесняват тяхното преминаване през червата, което намалява напрежението по време на изхождане.

 

Лекарства и кремове

Нехирургичното лечение често включва използването на локални медикаменти като кремове, мазила и супозитории. Тези продукти обикновено съдържат съставки като хидрокортизон или лидокаин, които намаляват възпалението и болката. Някои кремове съдържат също така вазоконстриктори, които намаляват подуването на хемороидите.

 

Минимално инвазивни процедури

 

Лигиране с гумени ленти

Лигирането с гумени ленти е една от най-често използваните минимално инвазивни процедури за лечение на вътрешни хемороиди. При тази процедура лекарят поставя малка гумена лента около основата на хемороида, което прекъсва кръвоснабдяването му. В резултат на това хемороидът изсъхва и отпада в рамките на няколко дни. Процедурата е бърза и обикновено не изисква анестезия.

 

Склеротерапия

Склеротерапията е друга популярна минимално инвазивна процедура. Тя включва инжектиране на склерозантен разтвор директно в хемороида. Този разтвор предизвиква свиване на вените и образуване на белези, които намаляват размера на хемороида. Процедурата е сравнително безболезнена и може да бъде извършена в амбулаторни условия.

 

Инфрачервена коагулация

Инфрачервената коагулация използва инфрачервена светлина за коагулация на кръвоносните съдове в хемороида. Тази процедура води до свиване на хемороида и образуване на белези. Инфрачервената коагулация е бърза и ефективна процедура, която може да се извърши в лекарския кабинет.

 

Хирургично лечение

 

Хемороидектомия

Хемороидектомията е хирургична процедура за премахване на тежки или пролапсирали хемороиди. Тя се извършва под обща или регионална анестезия и включва премахване на хемороидалната тъкан. Въпреки че процедурата е по-инвазивна и изисква по-дълъг възстановителен период, тя е много ефективна за трайно облекчаване на симптомите.

 

Хемороидопексия (стаплиране)

Хемороидопексията, известна още като процедиране с използване на стаплер, е по-малко инвазивна хирургична техника. Тя включва използването на хирургически инструмент (стаплер), който прекъсва кръвоснабдяването на хемороидите и ги връща обратно в ректума. Тази процедура има по-кратък възстановителен период в сравнение с хемороидектомията и е свързана с по-малко болка след операцията.

 

Алтернативни терапии

 

Билколечение и натурални средства

Някои хора предпочитат да използват билкови и натурални средства за лечение на вътрешни хемороиди. Това може да включва прием на екстракти от растения като хамамелис, алое вера и конски кестен, които имат противовъзпалителни и успокояващи свойства.

 

Акупунктура

Акупунктурата е алтернативна терапия, която може да бъде ефективна за облекчаване на симптомите на вътрешни хемороиди. Тя включва поставяне на тънки игли в специфични точки по тялото, което може да помогне за намаляване на болката и възпалението.

 

Кога да потърсите лекарска помощ

 

Ако имате симптоми на вътрешни хемороиди, консултирайте се с лекар. Ранната диагностика и лечение могат да предотвратят усложнения. Не пренебрегвайте кървенето или силната болка.

 

Вътрешните хемороиди са често срещан проблем, но могат да бъдат управлявани ефективно с правилния подход. Със съответните промени в начина на живот и медицинска помощ, симптомите могат да бъдат облекчени и качеството на живот подобрено.

 

ИЗТОЧНИЦИ:

  1. Mayo Clinic: Hemorrhoids (26 май 2024)