Познати ли са ви непрестанната ежедневна болка и безсънните нощи, които изглеждат безкрайни? Ако да, вероятно имате хемороиди. И вероятно се чудите дали можете да се отървете от тях у дома. За щастие природата предлага ефикасни средства за защита.

 

Трябва ли да се притеснявам за хемороидите?

 

Интересен факт е, че всички имаме хемороиди, които представляват подобни на възглавнички групи от вени точно под лигавицата на ректума и ануса. Когато тези вени набъбнат и се увеличат, ние ги разпознаваме като състояние, наречено хемороиди.

Болката по време на или след изхождане, забелязването на кръв по тоалетната хартия, паренето или сърбежът са типични симптоми на хемороидите. Въпреки че всеки може да ги развие, те са по-разпространени при хора над 50 години. Хората, които седят продължително време на тоалетната чиния, натоварват се по време на изхождане или са бременни, също са изложени на по-висок риск.

 

Какви са причините за появата на хемороиди?

 

Хроничният запек, напъването по време на изхождане - особено при големи, твърди или сухи изпражнения - и бременността или периодът след раждането са чести причини за появата на хемороиди.

 

 

Бременност

 

Тъй като матката расте, за да побере развиващия се плод, тя оказва повишен натиск върху кръвоносните съдове на таза и вените в областта на ректума, което може да доведе до появата на хемороиди.

 

 

Заседнал начин на живот

 

Дългото стоене в седнало положение или в изправено положение може да затрудни притока на кръв в ректалната област и да увеличи риска от поява на хемороиди.

 

 

Хроничен запек или диария

 

И двете състояния могат да допринесат за появата на хемороиди. Хроничният запек може да доведе до напъване по време на изхождане, докато хроничната диария може да раздразни ректалната област.

 

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Как да не ядем при хемороиди?

 

При хемороиди е важно да се избягват силни подправки, алкохол и кафе, които могат да дразнят и увеличат възпалението на засегнатата област. Твърди сирена и червени меса, богати на мазнини, също трябва да се ограничават, тъй като могат да допринесат за констипация и влошаване на хемороидите. 

 

Какви храни да ядем при хемороиди?

 

Старайте се да консумирате храни богати на фибри, като цели зърнени храни, зеленчуци и плодове, също и мазнини, като зехтин и авокадо. Пиенето на достатъчно вода е също важно за хидратацията и здравето на кръвоносните съдове. 

 

Какъв чай да пием при хемороиди?

 

Освен като основна съставка на мехлеми за хемороиди, може да се възползвате от полезните свойства на белия равнец и под формата на чай. Други полезни билки са мента, лайка, шипка и дрян.

 

Кой е най-добрият мехлем за хемороиди?

 

Природния начин за успокояване на дискомфорта, причинен от хемороиди

 

Широко препоръчвано средство за облекчаване на болката при анални фисури е мехлем за локално приложение, съдържащ лидокаин хидрохлорид. Освен това мехлемите с нитроглицерин могат да помогнат за отпускане на мускулите и да увеличат притока на кръв към областта, подпомагайки процеса на заздравяване на аналните фисури.

Съществуват обаче многобройни натурални мехлеми и кремове, предназначени за лечение на хемороиди. Някои от най-ефективните съставки, които се съдържат в тези мехлеми, включват:

 

Хамамелис

 

Хамамелисът се откроява като най-добрата билка в мехлемите за хемороиди, като ефективно облекчава основните симптоми – сърбеж и болка. Благодарение на силните си противовъзпалителни свойства хамамелисът може да облекчи и отока. Предлага се под формата на тинктура и може да се прилага вътрешно или директно върху засегнатата област.

Освен мехлемите, хамамелисът е ключова съставка в други средства за лечение на анална фисура, включително кърпички и сапуни против сърбеж.

 

Бял равнец

 

Известен в европейските билкови традиции, белият равнец е използван в миналото за заздравяване на рани и за справяне с кръвоизливи от вътрешни пили. Стягащите му свойства го правят полезен за намаляване на размера на подутите хемороиди чрез стягане на стените на кръвоносните съдове.

Освен това белият равнец действа успокояващо на раздразнените тъкани, като облекчава сърбежа и паренето, често свързани с хемороидите.