Сърбежът при хемороиди е едно от най-честите оплаквания при хора, страдащи от това състояние. Този сърбеж е неприятно усещане, което води до силно желание за чесане и обикновено се дължи на възпаление и раздразнение на вените.

 

В тази статия ще разгледаме по-подробно причините за появата на сърбежа и как да се справим с него в домашни условия.

 

1. Причини за появата на сърбеж при хемороиди

 

Възпаление на хемороидите

Възпалението на хемороидите е основна причина за сърбежа. Kогато вените са възпалени те предизвикват локален отговор на имунната система. Този отговор включва освобождаване на различни химикали, като хистамин и цитокини, които дразнят нервните окончания в аналната област и водят до усещане за сърбеж.

 

Раздразнение от изпражнения

Друг значителен фактор за сърбежа е раздразнението, причинено от изпражнения. Хемороидите могат да затруднят пълното изчистване на ректума, което води до оставане на малки количества изпражнения в аналния канал. Тези остатъци могат да съдържат дразнещи вещества и бактерии, които предизвикват сърбеж и дискомфорт.

 

Прекомерна влага

Прекомерната влага в аналната област също допринася за сърбежа. Хемороидите могат да предизвикат секреция на слуз, която увеличава влажността в областта. Тази влага създава идеални условия за развитие на микроорганизми, които могат да дразнят кожата и да предизвикат сърбеж.

 

Лоша хигиена

Недостатъчното или неправилното почистване на аналната област може да доведе до натрупване на фекални остатъци и бактерии. От друга страна, прекомерното почистване с груби или ароматизирани сапуни може да изсуши и раздразни кожата, което също води до сърбеж.

 

Лоша хигиена

 

Механично дразнене

Механичното дразнене от носене на тесни дрехи или продължително седене може да влоши състоянието. Това дразнене увеличава натиска върху вените и води до допълнително възпаление и сърбеж.

 

Алергични реакции

Алергичните реакции към определени хигиенни продукти, кремове или медикаменти, използвани за лечение на хемороиди, също могат да предизвикат сърбеж. Важно е да се използват продукти, които са подходящи за чувствителна кожа и не съдържат дразнещи съставки.

 

2. Придружаващи симптоми

 

Сърбежът при хемороиди обикновено не идва самостоятелно, а е придружен от редица други симптоми, които също могат да варират по интензивност и характер.

 

Тези съпътстващи симптоми могат да дадат по-пълна картина за състоянието и да помогнат за неговото диагностициране и лечение.

 

Болка

Болката е един от най-честите симптоми, свързани със сърбежа при хемороиди. Тя може да бъде остра или тъпа и често се усилва по време на изхождане. Болката може да е причинена от възпалението и подуването на хемороидите, както и от наличието на анални фисури.

 

Болка

 

Кървене

Кървенето е друг често срещан симптом. То обикновено се проявява като малки количества светло червена кръв върху тоалетната хартия или в изпражненията. Кървенето може да бъде резултат от травма на възпалените хемороиди по време на изхождане.

 

Оток

Хемороидите могат да доведат до значително подуване на тъканите около ануса, което причинява допълнителен дискомфорт и натиск. Отокът може да бъде видим или да се усеща като тежест или буца в аналната област.

 

Дразнене и парене

Дразненето и паренето са чести симптоми при хемороиди. Тези усещания могат да бъдат причинени от контакта на раздразнената кожа с фекалии, както и от възпалителните процеси в тъканите. Дразненето може да се влоши от използването на груби тоалетни хартии или агресивни хигиенни продукти.

 

Секреция

При някои хора с хемороиди може да се наблюдава секреция. Тази секреция може да причини допълнително дразнене и сърбеж, като същевременно увеличава влажността в аналната област, което създава благоприятна среда за развитие на инфекции.

 

3. Домашни средства за справяне със сърбежа при хемороиди

 

Домашните средства могат да бъдат ефективни в облекчаването на сърбежа и дискомфорта, свързани с хемороидите. Тези методи са лесни за прилагане и често използват натурални продукти, които са достъпни в почти всеки дом.

 

Ето някои от най-популярните и ефективни домашни средства.

 

1. Студени компреси

 

Прилагането на студени компреси върху засегнатата област може значително да намали възпалението и да облекчи сърбежа. Студените компреси помагат за свиване на подутите кръвоносни съдове, което намалява отока и дискомфорта. Завийте няколко кубчета лед в чиста кърпа и приложете компреса върху ануса за около 15 минути няколко пъти на ден.

 

2. Алое вера гел

 

Алое вера е известно със своите противовъзпалителни и успокояващи свойства. Нанасянето на чист алое вера гел върху хемороидите може да облекчи сърбежа и дразненето. Уверете се, че използвате чист гел от алое вера, без добавени химикали или аромати, които могат да раздразнят кожата.

 

Алое вера гел

 

3. Кокосово масло

 

Кокосовото масло е друго натурално средство, което може да помогне за облекчаване на сърбежа при хемороиди. То има антисептични и противовъзпалителни свойства, които могат да намалят възпалението и да успокоят дразненето. Нанесете малко количество кокосово масло директно върху засегнатата област няколко пъти на ден.

 

4. Чай от хамамелис

 

Хамамелисът е растение, което се използва често заради своите стягащи и противовъзпалителни свойства. Чаят от хамамелис може да бъде използван като компрес за облекчаване на сърбежа и възпалението. За да приготвите компрес, натопете памучен тампон в чай от хамамелис и го приложете върху хемороидите за 10-15 минути няколко пъти на ден.

 

5. Масло от чаено дърво

 

Маслото от чаено дърво има силни антисептични и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за облекчаване на сърбежа при хемороиди. Добавете няколко капки масло от чаено дърво към кокосово или друго базово масло и нанесете сместа върху засегнатата област. Този метод може да помогне за намаляване на възпалението и предотвратяване на инфекциите.

 

Тези домашни средства са лесни за прилагане и могат значително да облекчат сърбежа и дискомфорта, свързани с хемороидите. Въпреки това, ако симптомите продължават или се влошават, е важно да се консултирате с лекар.

 

4. Промени в начина на живот за облекчаване на сърбежа

 

Промените в начина на живот са ключова част от управлението и облекчаването на сърбежа при хемороиди.

 

Ето няколко съвета:

 

Консумирайте повече фибри

Една от най-важните промени, които можете да направите, е увеличаването на приема на фибри. Фибрите помагат за омекотяване на изпражненията и улесняват преминаването им през червата, което намалява натиска върху хемороидите. Препоръчителните източници на фибри са плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и бобови растения. Приемът на фибри трябва да бъде постепенно увеличаван, за да се избегнат газове и подуване.

 

Пийте достатъчно вода

Пиенето на достатъчно вода помага за омекотяване на изпражненията и предотвратява запек. Препоръчително е да пиете поне 8 чаши вода на ден, а при активен начин на живот или горещо време може да е необходимо повече.

 

Пийте достатъчно вода

 

Редовна физическа активност

Упражненията подобряват кръвообращението и помагат за поддържане на здравословно тегло, което намалява натиска върху вените в ректума и ануса.

 

Избягвайте продължителното седене

Продължителното седене може да увеличи натиска върху хемороидите. Ако работата ви изисква дълги часове пред компютър, опитайте се да ставате и да се разхождате на всеки час. Използването на ергономичен стол и възглавница за облекчаване на натиска също може да бъде полезно.

 

Носете свободни дрехи

Носенето на свободни, памучни дрехи може да намали дразненето и сърбежа. Свободните дрехи позволяват на кожата да диша и намаляват риска от допълнителен дискомфорт.

 

Поддържайте здравословно тегло

Излишното тегло увеличава натиска върху вените в долната част на тялото. Поддържането на здравословно тегло чрез балансирана диета и редовна физическа активност може да помогне за намаляване на този натиск и съответно на риска от хемороиди и свързания с тях сърбеж.

 

5. Кога да се консултирате с лекар

 

Хемороидите са често срещано състояние и много хора успяват да се справят с тях чрез домашни средства и промени в начина на живот. Въпреки това, в някои случаи е необходимо да се потърси медицинска помощ, за да се предотвратят усложнения и да се осигури правилното лечение.

 

Ето няколко ситуации, в които трябва да се консултирате с лекар:

 

Продължителен и интензивен сърбеж

Ако сърбежът продължава повече от няколко седмици и не се облекчава от домашни средства или медикаменти, трябва да се консултирате с лекар. Продължителният сърбеж може да е знак за по-сериозно състояние, което изисква професионална оценка и лечение.

 

Тежко кървене

Кървенето при хемороиди обикновено е леко и се проявява като малки следи от кръв на тоалетната хартия. Ако забележите тежко или продължително кървене, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ. Тежкото кървене може да е знак за по-сериозен проблем, като например рак на дебелото черво или стомашно-чревна язва.

 

Силна болка

Силната болка, особено ако е съпроводена с подуване и възпаление, може да е признак за усложнени хемороиди, като тромбозирани хемороиди. Тези състояния изискват спешна медицинска намеса, за да се предотвратят по-нататъшни усложнения и да се облекчат симптомите.

 

Пролапс на хемороиди

Пролапсните хемороиди, които не се връщат спонтанно в ануса или не могат да бъдат върнати ръчно, трябва да бъдат прегледани от лекар. Това състояние може да изисква по-инвазивно лечение, като лигиране с гумени ленти, склеротерапия или хирургична интервенция.

 

Пролапс на хемороиди

 

Симптоми на инфекция

Ако забележите признаци на инфекция около ануса, като зачервяване, подуване, гной или треска, трябва незабавно да се консултирате с лекар. Инфекциите могат да доведат до сериозни усложнения, ако не се лекуват навреме.

 

Подозрение за други заболявания

Понякога симптомите на хемороиди могат да приличат на други сериозни заболявания, като анални фисури, фистули или рак на дебелото черво. Ако имате съмнения относно диагнозата, е важно да се консултирате с лекар за точна диагностика и лечение.

 

Ранното диагностициране и лечение могат да предотвратят усложнения и да осигурят ефективно облекчение на симптомите.

 

Заключение

 

Сърбежът при хемороиди е често срещан и неприятен симптом, който може значително да повлияе на качеството на живот.

 

Чрез комбинация от здравословна диета, поддържане на добра хигиена, редовна физическа активност и правилно лечение може значително да се облекчат симптомите и да се предотврати повторната поява на хемороиди. 

 

Важно е да се консултирате с лекар при по-тежки или продължителни симптоми, за да се избегнат усложнения и да се осигури подходяща медицинска грижа.

 

 ИЗТОЧНИЦИ:

1. Healthline: Why Do Hemorrhoids Itch? (20.06.2024)
2. Мedicalnewstoday: Causes and treatment for itchy hemorrhoids (20.06.2024)